de Energie-Transitie
De ambitieuze operatie 'Energie-Transitie' (E.T.), komt nu langzaam van de grond, maar de grote vraag t.a.v. financieren vanuit de overheid, dus subsidies en regelingen ter compenseren van de enorme kosten, zal nog wel even op zich laten wachten. Meer dan 6 miljoen woningen moeten worden aangepakt en zo'n immense organisatie kost veel tijd...
de MEDIA...
In de media verschijnen met regelmaat artikelen van mensen die halsoverkop 'aan de warmtepomp gingen' en nu in een koud huis zitten. Buiten staat een ronkende 'compressor' energie verorberen en geeft binnen weinig tot geen warmte!?! Dit ligt echt niet aan de warmte pomp, maar aan het totale systeem. Dit zien we steeds vaker gebeuren.... Cowboys die even een warmtepomp-adviesje komen geven, zonder de woning-isolatie en de huidige cv installatie van de klant te doorgronden....
....Geeft vaak problemen!
Ons ADVIES...
Designium adviseert derhalve individuele partijen, om met terughoudendheid stappen te zetten op deze technisch zo complexe-, ingrijpende- en veelomvattende E.T. routing. Dus eerst van start te gaan met grondig isoleren en ventileren van betreffende woning of gebouw. Daarna de techniek....
INVESTEREN...
Neem, voordat u grote investeringen gaan doen in het kader van de E.T., eerst contact met ons op, ter voorkoming van latere tegenvallers zowel financieel als technisch. Het hoge tempo van innoveren van in de E.T gebruikte technologie, hierbij te denken aan Warmtepompen, Energie-opslag, Waterstof, Bio-gas, Gelijkstroom installaties, Zonne (PV) panelen e.d., vragen om gebalanceerde afwegingen, een kundig advies.
CV ketel einde levensduur?
Zolang niet helder is, in welke mate waterstofgas of bio-gas in je wijk mogelijk een optie wordt, overweeg dan een tijdelijke HR-ketel (WisselKetel) en ga eerst structureel isoleren, want dat moet zowiezo!! Een warmtepomp is mogelijk het sluistukvan het totale E.T. circus.
Designium heeft, in samenwerking met specialistische partijen, weer projecten in voorbereiding m.b.t. herbestemmen en advies in duurzaam isoleren met focus 2050.
ISOLEREN...
In 90% van de aanvragen, die we binnenkrijgen en dus adviezen die we uitbrengen, is de eerste actie: ISOLEREN
Beglazing...
Daken...
Begane grondvloeren...
Buitenmuren...
BEGLAZING....
Beglazing... in verreweg de meeste gevallen zijn beglazing en kozijnen van wat oudere woningen oorzaak van de grootse warmte lekkage in huis. Er zijn grote stappen gezet op het terrein van beter laten renderen van het gehele glaspakket in gebouwen. Helaas is het vervangen van eenvoudige belazing door HR +++ (triple) doorgaans niet een kwestie van oud eruit en nieuw erin... Kozijnen bedoeld voor enkel of simpel dubbel glas kunnen het veel dikkereTriple HR+++ niet aan. De oudere kozijnen bieden op zich ook geen goede isolatie en is vervangen door geschikt aluminium, kunststof, of eventueel hout noodzakelijk.
DAKEN....
Het isoleren van bestaande daken is altijd maatwerk en hiervoor geldt de algemene stelling: liefst aan de buitenzijde isoleren... maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Sterk afhankelijk van de aanwezige situatie, kunnen we hieronder wel aangeven wat de effecten zijn van aanvulling met bijvoorbeeld isolerende beplating... het is echter altijd een samenstel van factoren die het uiteindelijke het resultaat te weeg brengen... Advies inwinnen dus...
Isolatieplaten voor het dak: soorten, prijzen & plaatsing
Dakisolatieplaten zijn, net als isolatierollen uit glaswol of steenwol, snel te plaatsen. Isolatierollen zijn vooral aan te raden als je veel binnenruimte hebt. Ze moeten namelijk in een dikkere laag geplaatst worden in vergelijking met isolatieplaten om dezelfde isolatiewaarde te bereiken. Hier bespreken we de verschillende soorten isolatieplaten voor het dak en hun prijzen per m2.
Welke isolatieplaten zijn er voor het dak?
Dakisolatieplaten kunnen uit verschillende materialen vervaardigd worden. De materiaalkeuze bepaalt onder meer de prijs en de (isolerende) eigenschappen van de plaat. Afhankelijk van de samenstelling kan het isolerend vermogen van een isolatieplaat nog variëren. Onderstaande tabel toont alvast de prijzen voor de verschillende soorten isolatieplaten voor het dak:
Bestaande bouw
Warmte in huis houden. Dat is de eerste winst
Verbouwen of verhuizen gaat te vaak te snel. Een mooie keuken erin, tegeltje kiezen voor de badkamer. Maar we vergeten daarbij misschien de isolatie van de vloer, het dak, de ramen waar nog geen HR++glas in zit. En dat is zonde. Want je huis isoleren helpt het klimaat en je portemonnee, zeker richting energie-transitie.
Voor minder dan 15.000 euro halveer je de CO2-uitstoot van je huis. Je bespaart jaarlijks honderden euro's op de energierekening, én je woont comfortabeler omdat de kou niet meer optrekt door het parket. Het aantal bestaande huizen dat geïsoleerd wordt, is de afgelopen jaren gestagneerd. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) en energiebedrijf Essent onlangs naar buiten brachten. Al zeven jaar zit er geen enkele groei meer in. Sterker: huizenbezitters dénken bij verduurzaming niet eens aan isoleren. Het is „een beetje het vergeten kindje”, zegt NVDE-woordvoerder Annemarie Costeris. „Mensen weten niet eens of ze dubbel- of tripelglas hebben.”
In Nederland staan 5,6 miljoen huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn, lieten NVDE en Essent berekenen. Dat zijn huizen die voor 1992 gebouwd zijn, het jaar waarin veel betere isolatie verplicht werd. Als je die oudere woningen allemaal isoleert, geeft dat een jaarlijkse besparing van 4,2 miljoen ton CO2. Dat is veel. Ter vergelijking: de ‘gebouwde omgeving’ moet 3,4 miljoen ton CO2besparen in 2030. Alle huizen van Nederland in twaalf jaar isoleren gaat zeker niet lukken. Maar dat isoleren voor bestaande woningen, zeker die van vóór 1992, effectief is, weet iedereen met verstand van duurzaam b o u we n .
Warmtevraag omlaag „De meeste mensen beginnen met de zonnepanelen, maar dat is totaal verkeerd”, zegt directeur Bram Adema van CFP Green Buildings in Apeldoorn, dat voor de grote banken energiebesparingsadviezen ontwikkelt. „Want de warmte loopt nog steeds je huis uit. Je moet minder energie gebruiken.” NRC 3 dec. 2018