Designium Duurzaam Wonen 150 x 45

 de Energie-Transitie                   

 

De van Regeringswege ingezette, zeer ambitieuze operatie 'Energie-Transitie' (E.T.), begint mondjesmaat van de grond te komen, maar de grote vraagstukken t.a.v. regelingen voor compenseren van de enorme kosten, zullen nog wel even op zich laten wachten. Meer dan 6 miljoen woningen moeten worden aangepakt en zo'n organisatie is een enorme opgave...

 

Ons ADVIES...

Designium adviseert derhalve individuele partijen, om met terughoudendheid stappen te zetten op dit zo ingrijpende,  veelomvattende E.T. Traject. 

 

INVESTEREN...

Neem, voordat u grote investeringen wilt gaan doen in het kader van de E.T., eerst contact met ons op, ter voorkoming van latere tegenvallers m.b.t financiele regelingen, subsidies en het zeer frequente innoveren aan de technische kant. Hierbij kun je denken aan Warmtepompen, Energie-opslag, Waterstof, Bio-gas, Gelijkstroom installaties, Zonne (PV) panelen e.d.... 

 

de MEDIA...

In de kranten staan  met regelmaat artikelen van mensen die halsoverkop 'aan de warmtepomp gingen' en nu in een koud huis zitten. Buiten staat een ronkende 'compressor' te blazen voor het keukenraam.... slurpt energie en geeft weinig tot geen warmte!?! Dit ligt echt niet aan de warmte pomp, maar aan het totale systeem.  Dit zien we al een poos aankomen.... Cowboys die even warmtepomp-adviesje komen geven zonder de woning en de installatie van de klant te doorgronden.  DRAMA! 

 

CV ketel einde levensduur?

Zolang niet helder is, in welke mate waterstofgas i.p.v. aardgas in je wijk een optie wordt, overweeg dan een tijdelijke HR-ketel (WisselKetel) en ga eerst gestructureerd isoleren, want dat moet zowiezo. De warmtepomp is het sluistukvan het totale E.T. circus.

Designium heeft, in samenwerking met enkele grote partijen, inmiddels wel op enkele fronten projecten in voorbereiding, waaronder bijvoorbeeld Duurzaam Den Haag, welke na meer duidelijkheid over een definitieve afwikkeling van de E.T., hierop worden afgestemd.

 

Duurzaam / Energie-transitie 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

                                                                                                          

 

                                                                                        We onkomen er niet aan, om dit hoofdstuk een prominente positie te geven op onze site.Waar deze onderwerpen, toch al hoog op onze prioriteitenlijst stonden, heeft de regering er nog eens een flinke boost aan gegeven.

Duurzaam is niet meer de 'kreet', voor een vaag breed milieu-verhaal, maar is nu die van bewustwording van een noodzaak.

Aanhanger of tegenstander van de energie accoorden, maakt niet uit. Het is bijna 2020 en we zijn in staat om te doen wat we moeten doen...

 

Verduurzamen...

 

Vele manieren om te verduurzamen....  hieronder een voorbeeld van een nieuwbouwproject.

Van der Hulst Bouwbedrijf is de winnaar van de Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen 2018. Het Voorlichtingsburo Wonen reikt de prijs jaarlijks uit aan bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van innovatie in combinatie met duurzaamheid. Tijdens de prijsuitreiking op donderdag 22 november jl. prees de jury het innovatieve project in Voorhout waarbij Van der Hulst als eerste aannemer in Nederland 33 Plus-op-de-Meter woningen realiseert. 

Duurzaam en smart.

 

 

Bestaande bouw

Warmte in huis houden. Dat is de eerste winst

Verbouwen of verhuizen gaat meestal zo. We berekenen de grootte van de uitbouw, tekenen de keuken, kiezen tegels voor de badkamer. Maar we vergeten nog vaak de spouwmuur, de vloer, het dak, de ramen waar nog geen HR++glas in zit. En dat is zonde. Want je huis isoleren helpt het klimaat en je portemonnee.

Voor minder dan 15.000 euro halveer je de CO2-uitstoot van je huis. Je bespaart jaarlijks meer dan 1.000 euro op de energierekening, én je woont comfortabeler omdat de kou niet meer optrekt door het parket. Het aantal bestaande huizen dat geïsoleerd wordt, is de afgelopen jaren gestagneerd. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) en energiebedrijf Essent onlangs naar buiten brachten. Al zeven jaar zit er geen enkele groei meer in. Sterker: huizenbezitters dénken bij verduurzaming niet eens aan isoleren. Het is „een beetje het vergeten kindje”, zegt NVDE-woordvoerder Annemarie Costeris. „Mensen weten niet eens of ze dubbel- of tripelglas hebben.”

In Nederland staan 5,6 miljoen huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn, lieten NVDE en Essent berekenen. Dat zijn huizen die voor 1992 gebouwd zijn, het jaar waarin veel betere isolatie verplicht werd. Als je die oudere woningen allemaal isoleert, geeft dat een jaarlijkse besparing van 4,2 miljoen ton CO2. Dat is veel. Ter vergelijking: de ‘gebouwde omgeving’ moet 3,4 miljoen ton CO2besparen in 2030. Alle huizen van Nederland in twaalf jaar isoleren gaat zeker niet lukken. Maar dat isoleren voor bestaande woningen, zeker die van vóór 1992, effectief is, weet iedereen met verstand van duurzaam b o u we n .

Warmtevraag omlaag „De meeste mensen beginnen met de zonnepanelen, maar dat is totaal verkeerd”, zegt directeur Bram Adema van CFP Green Buildings in Apeldoorn, dat voor de grote banken energiebesparingsadviezen ontwikkelt. „Want de warmte loopt nog steeds je huis uit. Je moet minder energie gebruiken.” NRC 3 dec. 2018  

Isolatie waarden

 

Energie Prestatie Coëfficiënt EPC

De maat voor energiezuinigheid heet Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). De bepaling van de EPC ligt vast in de norm NEN 7120 Energieprestatie van gebouwen (EPG). Deze norm geldt voor zowel nieuwbouw van woningen als utiliteitsbouw.

Rc-waarde

Vloeren

3,5 m2K/W

Gevels

4,5 m2K/W

Daken

6,0 m2K/W

Logiesfunctie in logiesgebouw

1,0

Onderwijsfunctie

0,7

Sportfunctie

0,9

Winkelfunctie

1,7

 

Om te voorkomen dat te zwakke bouwdelen in de EPC berekening gecompenseerd kunnen worden door energieverslindende oplossingen, gelden daarnaast voor nieuwbouw de volgende minimaal aan te houden warmteweerstanden per bouwdeel (volgens Bouwbesluit tabel 5.1):

 

Wordt vervolgd...