Designium Duurzaam Wonen 150 x 45

 de Energie-Transitie                   

 

De breed ingezette, zeer ambitieuze operatie 'Energie-Transitie' (E.T.), begint mondjesmaat van de grond te komen, maar de grote vraagstukken t.a.v.leningen, subsidies en regelingen ter compenseren van de enorme kosten, zullen nog wel even op zich laten wachten. Meer dan 6 miljoen woningen moeten worden aangepakt en zo'n organisatie vraagt om structuur...

 

Ons ADVIES...

Designium adviseert derhalve individuele partijen, om met terughoudendheid stappen te zetten op deze technisch zo ingrijpende en veelomvattende E.T. route. Eerst van start te gaan met het grondig isoleren en ventileren van betreffende woning of gebouw.  

 

INVESTEREN...

Neem, voordat u grote investeringen wilt gaan doen in het kader van de E.T., eerst contact met ons op, ter voorkoming van latere tegenvallers zowel financieel als technisch. Ook het in hoog tempo innoveren van in de E.T gebruikte technieken, hierbij te denken aan Warmtepompen, Energie-opslag, Waterstof, Bio-gas, Gelijkstroom installaties, Zonne (PV) panelen e.d.... vragen om kundig advies.

 

de MEDIA...

In de kranten staan  met regelmaat artikelen van mensen die halsoverkop 'aan de warmtepomp gingen' en nu in een koud huis zitten.                                                                     Buiten staat een ronkende 'compressor' te blazen voor het keukenraam.... slurpt energie en geeft weinig tot geen warmte!?! Dit ligt echt niet aan de warmte pomp, maar aan het totale systeem.  Dit zien we steeds vaker gebeuren.... Cowboys die even warmtepomp-adviesje komen geven zonder de woning en de installatie van de klant te doorgronden.  DRAMA! 

 

CV ketel einde levensduur?

Zolang niet helder is, in welke mate waterstofgas of bio-gas in je wijk mogelijk een optie wordt, overweeg dan een tijdelijke HR-ketel (WisselKetel) en ga eerst gestructureerd isoleren, want dat moet zowiezo. De warmtepomp is mogelijk het sluistukvan het totale E.T. circus.

Designium heeft, in samenwerking met enkele grote partijen, inmiddels projecten in voorbereiding. 

 

Duurzaam / Energie-transitie 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

                                                                                                          

 

                                                                                        We onkomen er niet aan, om dit hoofdstuk een prominente positie te geven op onze site.Waar deze onderwerpen, toch al hoog op onze prioriteitenlijst stonden, heeft de regering er nog eens een flinke boost aan gegeven.

Duurzaam is niet meer de 'kreet', voor een vaag breed milieu-verhaal, maar is nu die van bewustwording van een noodzaak.

Aanhanger of tegenstander van de energie accoorden, maakt niet uit. Het is bijna 2020 en we zijn in staat om te doen wat we moeten doen...

 

 

 

Bestaande bouw

Warmte in huis houden. Dat is de eerste winst

Verbouwen of verhuizen gaat te vaak te snel. Een mooie keuken erin,  tegeltje kiezen voor de badkamer. Maar we vergeten daarbij misschien de isolatie van de vloer, het dak, de ramen waar nog geen HR++glas in zit. En dat is zonde. Want je huis isoleren helpt het klimaat en je portemonnee, zeker richting energie-transitie.

Voor minder dan 15.000 euro halveer je de CO2-uitstoot van je huis. Je bespaart jaarlijks meer dan 1.000 euro op de energierekening, én je woont comfortabeler omdat de kou niet meer optrekt door het parket. Het aantal bestaande huizen dat geïsoleerd wordt, is de afgelopen jaren gestagneerd. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) en energiebedrijf Essent onlangs naar buiten brachten. Al zeven jaar zit er geen enkele groei meer in. Sterker: huizenbezitters dénken bij verduurzaming niet eens aan isoleren. Het is „een beetje het vergeten kindje”, zegt NVDE-woordvoerder Annemarie Costeris. „Mensen weten niet eens of ze dubbel- of tripelglas hebben.”

In Nederland staan 5,6 miljoen huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn, lieten NVDE en Essent berekenen. Dat zijn huizen die voor 1992 gebouwd zijn, het jaar waarin veel betere isolatie verplicht werd. Als je die oudere woningen allemaal isoleert, geeft dat een jaarlijkse besparing van 4,2 miljoen ton CO2. Dat is veel. Ter vergelijking: de ‘gebouwde omgeving’ moet 3,4 miljoen ton CO2besparen in 2030. Alle huizen van Nederland in twaalf jaar isoleren gaat zeker niet lukken. Maar dat isoleren voor bestaande woningen, zeker die van vóór 1992, effectief is, weet iedereen met verstand van duurzaam b o u we n .

Warmtevraag omlaag „De meeste mensen beginnen met de zonnepanelen, maar dat is totaal verkeerd”, zegt directeur Bram Adema van CFP Green Buildings in Apeldoorn, dat voor de grote banken energiebesparingsadviezen ontwikkelt. „Want de warmte loopt nog steeds je huis uit. Je moet minder energie gebruiken.” NRC 3 dec. 2018  

Isolatie waarden

 

Energie Prestatie Coëfficiënt EPC

De maat voor energiezuinigheid heet Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). De bepaling van de EPC ligt vast in de norm NEN 7120 Energieprestatie van gebouwen (EPG). Deze norm geldt voor zowel nieuwbouw van woningen als utiliteitsbouw.

Rc-waarde

Vloeren

3,5 m2K/W

Gevels

4,5 m2K/W

Daken

6,0 m2K/W

Logiesfunctie in logiesgebouw

1,0

Onderwijsfunctie

0,7

Sportfunctie

0,9

Winkelfunctie

1,7

 

Om te voorkomen dat te zwakke bouwdelen in de EPC berekening gecompenseerd kunnen worden door energieverslindende oplossingen, gelden daarnaast voor nieuwbouw de volgende minimaal aan te houden warmteweerstanden per bouwdeel (volgens Bouwbesluit tabel 5.1):

 

Wordt vervolgd...